Обичам фестивала  и винаги ходя с удоволствие на всичко, което

...
Обичам фестивала  и винаги ходя с удоволствие на всичко, което
Коментари Харесай

Oтреченият руски авангард, който надживя и СССР

Обичам фестивала  и постоянно вървя на драго сърце на всичко, което съумея да сместя в програмата си. Благородно изпитвам завист на, че е изгледал всички тези ужасно забавни филми и е научил и претърпял толкоз неща.

„ Октомврийската гражданска война и съветският авангард “ е съвсем съвършен образец за документален филм, отдаден на изкуството. Филмът е юридически от английски екип, тъй че дистанцираността на екипа от Русия и историята й оказва помощ извънредно доста – събитията и участниците в тях са разказани поредно, малко, тъкмо и забавно.

През 1917 г. Русия се трансформира необратимо, а с нея се трансформира и целият свят. Участниците в революционния развой, голяма част от които напълно младежи, имат вяра, че идва нова епоха в нов свят, който има потребност от ново изкуство. И те основават това изкуство, зачерквайки изцяло каноните на класиката., Шагал, Кандински, Попова, Родченко, Майерхолд и още, и още – имена, останали вечно записани в историята на международното изкуство, всички те в апогея на революцията се оказват рупор на властта и им е дадена цялостна независимост на изява. За първи, а в действителност и за финален път в историята творци с толкоз смели и невероятни хрумвания са подкрепени публично на държавно ниво.

След това властта са сменя, а с нея и формалната парадигма за това кое е изкуство и какво би трябвало да съдържа то. са прокудени, творбите им – унищожени. В Третяковската изложба кураторите събират всичко в едно вместилище, затварят вратата, зазиждат я и я маскират да остане неоткриваема десетилетия наред. В провинцията директорките на музеите подменят платната на картините с хартия и след това ги възпламеняват, с цел да удостоверят пред властта заличаването. „ Черният квадрат “ на Малевич е прикрит в щайга с картофи. Онези, които не съумяват да избягат, са убити. Някои, само че те са малко на брой, прегръщат новите естетически догми и стартират да творят в жанр „ социалистически натурализъм “.

Филмът наблюдава историите на всички създатели и младата руска страна с ярки и мощно въздействащи фрагменти, както и с изявленията с шефовете на Ермитажа и Третяковската изложба, куратори и изкуствоведи. Но картините и плакатите, както и старите документални кадри казват доста повече от думите. В последна сметка отреченият съветски авангард надживява и Съюз на съветските социалистически републики, и социализма и през днешния ден изображенията му са разпознаваеми на всички места по света. Революцията в изкуството се оказала доста по-истинска и смислена от тази в политиката.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР